skip to Main Content

Ett sätt att räkna ut detta är att kontrollera dina elräkningar under de senaste åren för att se hur mycket el du förbrukar på ett år. Utifrån det kan du hitta ditt behov och vi kommer att göra en rekommendation om hur mycket solceller du bör ha på ditt tak. Lägger du för många solceller utan batteribank, betyder det att du skickar ut för mycket på nätet. Det lönar sig att använda den producerade elen själv och därmed rekommenderar vi inte att lägga ut för stor anläggning utan batteribank.

Category:

Solcellerna placeras ut utifrån hur mycket takyta du har, vilka hinder du har på taket och ditt behov. Dessutom tar vi hänsyn till vilket väderstreck ditt tak ligger mot. Vi lägger inte ut solceller mot norr. Om du ser att solcellerna inte är placerade på ett sätt som ger maximal effekt kan det innebära att det inte passar våra paket eller att det inte är lönsamt att lägga till fler solceller.

Category:

Vi använder PVGIS som standardprogram när vi uppskattar produktionen i kWt. Denna tjänst tar hänsyn till klimatdata, solinstrålning och eventuell skugga. Vid mer omfattande projekt används PVSOL som är ett mer detaljerat program.

Category:

kWt är mätenheten för produktion av solcellsanläggningen. Detta är hur den el som används i huset mäts i. När Wp konverteras till kWt säger vi att på Sør- och Østlandet ger 1000 Wp mot söder maximalt 1000 kWt om året, medan det mot öst och väst ger maximalt 800 kWt om året. I andra landsdelar ger det som är vänt mot söder maximalt 800-900 kWt om året och mot öst och väst 600-700 kWt om året. Ett mer detaljerat uppskattat årligt värde ges vid projektering.

Category:

Wp är den effekt som solcellerna mäts i. Solcellsteglen har en märkeffekt på 9 Wp, medan solpannan har en märkeffekt på 12 Wp. En ordinarie panel som vi använder på sunboxen har en märkeffekt på 310 Wp eller 315 Wp. 1000 Wp är 1 kWp. Normal installation på ett bostadshus är 6-9 kWp.

Category:

Load More

Back To Top

Vi benytter informasjonskapsler og scripts.

Vennligst aksepter bruk av informasjonskapsler og scripts. Vi lagrer ikke noe identifiserbar informasjon med mindre du enten kontakter oss eller bestiller prosjektering.